ted2017.pngEurópai idő szerint csütörtök este tette közzé a TED New-York-i központja az áprilisi 24-én kezdődő, TED2017-The future you című ötnapos vancouveri rendezvényük előadói névsorát. A 74 fős listában Garry Kaszparov sakknagymester és Elon Musk amerikai üzletember mellett egy magyar fiatalember, Kocsis Tamás webfejlesztő neve is szerepel.

A 32 éves informatikus egy internetes cenzúrát megnehezítő hálózati megoldása révén vált ismertté. A mindössze középiskolai végzettséggel rendelkező Kocsis Tamás fejlesztése egyrészt azért különleges, mert internetes kapcsolat nélkül is lehetővé teszi az egyszer már letöltött weblapok elérését. Másrészt meg azért -és ez a fontosabb- mert így a a weboldalnak nemcsak hogy nem szükséges egy "központi" tárhelyen üzemelnie, hanem csak az oldalt meglátogatók számítógépein tárolódik, lehetetlenné téve, hogy a tulajdonos akarata ellenére azt lekapcsolják, elérhetetlenné tegyék. Azaz a cenzúrának annyi. 

Talán nem véletlen, hogy a kizárólag a látogatók által hosztingolt weboldalakból felépülő hálózati megoldás iránt Kínából, Oroszországból és Brazíliából is komoly érdeklődés mutatkozik. Kocsis egyedül dolgozik, a pénz nem motiválja és csak olyan projektekkel foglalkozik, amelyeket érdekesnek, a közösségek számára hasznosnak tart.

A TED-konferenciákat 1990 óta minden évben megszervezik. Az előadások maximum 18 percesek lehetnek, és olyan gondolatokról szólnak, amelyekkel a szervezők szerint érdemes megismerkednie a világnak. TEDx néven már több országban, így Magyarországon is rendeznek előadásokat, azonban az amerikai kontinensen eddig csupán két magyar, Polgár Judit nemzetközi sakknagymester és Csíkszentmihályi Mihály pszichológus szerepelhetett előadóként.

Meg nem erősített információink szerint az előadásra nem került sor, mert azt a TED szervezői lemondták.

A belépőjegyek ára a 2017-es rendezvényre 17 ezer amerikai dollár volt, de már mind elkelt. Ugyan a vancouveri nézőtéren csak 1200 ember foglalhat majd helyet, de később, a TED honlapján bárki ingyenesen, akár magyar feliratozással is megtekintheti az előadásokat. A weblapot havonta több mint harmincmillió látogató keresi fel.

A bejegyzés trackback címe:

https://minuszos.blog.hu/api/trackback/id/tr6312327907

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása