mobil.jpg
Sosem publikált, sosem látott fotósorozat került elő -és került az Indexhez- az 1956-os forradalomról egy 57 éve Amerikába emigrált férfi hagyatékából. A titokzatos utat bejárt fotósorozat rejtélyét tovább fokozza a tizenegyedik kép. A Népszínház utca elejét ábrázoló kép előterében, az úttesten átkelő nő ugyanis szemmel láthatóan mobiltelefonál.

mobil2.jpgBár a kinagyított képen nem látszik a mobiltelefon, de az is elég valószínűtlennek tűnik, hogy a kendőn keresztül tisztogatná a fülét. Külön figyelmet érdemel a hölgy kabát alatt rejtegetett szatyorja, amelyben az akkoriban még méretes mobiltelefon akkumulátorait tarthatta. A nő testtartása is tipikus, akik közlekedés közben mobiltelefonálnak, hasonlóan előreszegik a fejüket, tekintetük a semmibe réved, s kizárják a körülöttük történteket. A nő láthatóan tudomást sem vesz a háttérben lévő tűzről.

Bár első hallásra lehetetlennek tűnik a dolog, nem árt tudni, hogy a bázisállomások technológiájának elméletét már 1947-ben kifejlesztették a Bell Labs mérnökei az AT&T-nél, és a hatvanas években került továbbfejlesztésre a Bell Labsnél. A rádiótelefonok hosszú és változatos története a második világháborúig nyúlik vissza, amikor a hadsereg rádióhullám-alapú telefon-összeköttetéseket kezdett alkalmazni.

Kevésbé ismert, hogy már 1945-ben elkészítették a mobiltelefonok nulladik generációját, a mobil rádiótelefont. Bár ezeket a telefonokat hivatalosan nem sorolják a mobiltelefonok közé, mivel nem támogatták a beszédcsatorna frekvenciájának beszélgetés közbeni automatikus átváltását (hívásátadás), melyre akkor lehetett szükség, amikor a felhasználó az egyik cellából (bázisállomástól) a másikba lépett át.

Egyáltalán nem tűnik lehetetlennek, hogy a nyugati imperialista hatalmak olyan technológiát teszteltek és használtak élesben a vasfüggöny mögött, amelynek használatát a népi demokratikus országokban el sem tudták képzelni, ezért nem tűnt fel a használata. Gondoljunk bele, mennyire tünne fel ma Budapesten, ha az EU fizetett ügynökei gondolatátvitellel kommunikálnánk? Na ugye! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://minuszos.blog.hu/api/trackback/id/tr765596383

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Filotás Vili 2013.10.24. 20:10:29

Gratula a szerzőnek: -szerk-!
Mindig van új hülyeség a nap alatt!
Nem mondom azt, hogy a technológia alapjai nem léteztek volna már akkor, de azért összeesküvés elméletet, elméleteket felesleges gyártani... Azért mert valakinek a fülét esetleg birizgálja a haja, nem jelenti azt, hogy ahhoz le is kellene venni a kendőt (jelen esetben a néni) a fejéről, hogy egy kicsit "megvakarja". Sapkán keresztül néha én is meg szoktam picit vakarni (nem pedig tisztítani!!!), és anélkül, hogy levenném, vagy az ujjamat a sapi alá dugnám...
Részemről ennyi!

ilyennicknévnincs 2013.10.30. 13:43:53

Okos gondolataimat a legfejlettebb technológiával már ki is törölték.
süti beállítások módosítása