vidifone.pngA régmúlt (időnként méltán) elfeledett híreit felelevenítő sorozatunkban most a magyarországi mobiltörténelem egy érdekes epizódját elevenítjük fel. Ma már nevetségesen nagyratörőnek tűnnek a székesfehérvári társaság tervei, de akkor épp erősödőben volt a cég, a dolgozók létszáma erősen nőtt: semmi nem tűnt lehetetlennek. A mobilpiaci szereplés álmai ugyan hamvába holtak, ám nem törtek teljesen derékba: a Vidifone a VidiClub tagoknak szóló egyedi mobiltelefon előfizetési ajánlat a Vodafone támogatásával ma is él és virul.


Külföldi bázist épít a Videoton
Két bulgáriai cég megvásárlására pályázott a Videoton, amely később a romániai piacon is meg kíván jelenni. Az elektronikai holding jövőre külföldi bázist tervez kiépíteni. A társaság egy magyar tagokat is tartalmazó nemzetközi konzorcium tagjaként feltehetően indul az 1800-as mobiltenderen is - tudta meg a Világgazdaság.
Egy magyar tagokat is tartalmazó, az 1800-as mobiltenderen induló konzorciumot a hazai magángazdaság képviselőjeként a Videoton/Műszertechnika Csoport egészítheti ki -- mondta lapunknak Lakatos Péter vezérigazgató-helyettes. Az 1800-as frekvencia közcélú mobiltelefon-szolgáltatóinak kiválasztására a Közlekedési, Hírközlési és Vízügyi Minisztérium (KHVM) a tendert várhatóan napokon belül kiírja.

A tender részleteinek ismerete nélkül a vezérigazgató-helyettes egyelőre csak annyit mondott, hogy a pályázóknak nyilván előírja majd a szaktárca a magyar részvételt, ezt erősítendő a Videoton is beszállna egy konzorciumba. A cégcsoport, a Műszertechnika Informatika Kft. tapasztalatokat szerzett a vonalértékesítésben, de jelen van a hálózatépítés és -tervezés piacán is. Mint Lakatos mondja, a piaci verseny szempontjából rendkívül fontos, hogy a harmadik 1800-as szolgáltató "repülőrajttal" induljon, a Videoton ezt a marketingben és telepítésben szerzett gyakorlatával segíthetné.

A vezérigazgató szerint a tender kiírásakor a koncessziós díj és a piaci verseny egyensúlyát kell megtalálnia a tárcának, a nehezebb indulási lehetőségeket jelentő pályázati feltételek csökkentenék a befektetői kedvet.

*

A Videoton tendert nyújtott be két bulgáriai cég megvásárlására. Célja hangsúlyozottan nem a termeléskihelyezés, hanem világpiaci versenyképességének fokozása - tájékoztatta lapunkat Sinkó Ottó vezérigazgató-helyettes. A két cég egyike a Microprocessor Systems Pravec, amely nyomtatott áramkörök gyártásával foglalkozik. A másik a Stara Zagorában székelő, elektronikai és mechanikai szereléssel foglalkozó DZU, amely méretét tekintve kisebb a Videotonnál, de bolgár viszonylatban jelentős.

Mindkét vállalat veszteséges, de a Videoton a választásnál nem a nyereségességet, hanem stratégiai szempontokat vett figyelembe. A székesfehérvári vállalat 1999-re kíván egy külföldi növekedési bázist megteremteni, ahol a termelési alternatívák bővítésével a társaság nemzetközi versenyképessége jelentősen javulhat a költségek csökkentése révén. Az új szerzemények várhatóan növelik az ugrásszerűen fejlődő Videoton kapacitásait. Nincs szó azonban létszámleépítésekről, munkahely-beszüntetésekről, illetve a nagy beruházások külföldre helyezéséről. A vállalat a tavalyi év folyamán 2800 fős létszámnövekedést ért el, és ezt az irányvonalat követi a jövőben is.

A Videoton számára nem a cégek ára jelenti a legnagyobb kihívást, hanem azok átszervezése, integrálásuk a világgazdaságba. A székesfehérváriak saját esélyeiket a tender elnyerésére jónak ítélik. Optimizmusukat tapasztalataikkal magyarázzák, melyeket régi KGST-vállalatok sikeres átszervezésével, a gazdasági vérkeringésbe kapcsolásával szereztek. A Videotonnál romániai cégek megkeresését is tervezik szintén bővítés céljából, de a folyamatban lévő privatizációra való tekintettel az információadás még nem időszerű.

Mint ismert, az 1800-as tender iránt nagy előzetes érdeklődést mutatnak a magyar és külföldi távközlési cégek. A formálódó hazai távközlési piac két nagyobb tömörülése, a Matáv-Westel 900, illetve a Pantel-Pannon GSM nevével fémjelzett csoportok mellett a Videoton esetleg az Antenna Hungária oldalán találhatja meg helyét. A vezérigazgató elmondta, szinte minden jelentősebb potenciális belföldi és külföldi pályázóval kapcsolatban van.
Világgazdaság, 1998.10.19

A bejegyzés trackback címe:

https://minuszos.blog.hu/api/trackback/id/tr425188469

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása