Véget érhet Izraelben az ultraortodoxok okostelefonokkal szembeni bojkottja, miután meghatároztak egy számukra is elfogadható kóser készüléket.
koser.jpg
Az ultraortodox módon vallásos harediek a nagy tekintélyű Ovadja Joszef szefárd főrabbi ajánlásával olyan Nexus 4 android telefont vehetnek maguknak a Rami Levy nevű virtuális mobilszolgáltatótól, amelybe különleges operációs rendszert telepítenek számukra.


A készülékkel nem lehet a világhálón böngészni, de fel lehet telepíteni mintegy hétszázötven olyan alkalmazást, amiket a rabbik megvizsgáltak és a vallásos közösség számára elfogadhatónak találtak. Lehet használni többek közt gazdasági programokat, lehet vele kezelni bankszámlát, lesz rajta internetes levelezőprogram, sőt még fényképezőgép is.

Tiltott lesz viszont a haredieknek a USB segítségével történő fájltovábbítás, nem lehet a készülékkel vezeték nélküli hálózatra csatlakozni, nehogy szemérmetlen tartalmakat láthassanak meg a tulajdonosok. A telefonok alkalmasak lesznek a munkavégzés segítésére, de kizárják az esetleges szabados használatot.

Egyformán kezdődnek majd a kóser okostelefonok hívószámai, amelyeket egyelőre két változatban árulnak. A harediek nyolc és tizenhat gigabájtos készülékeket vehetnek 1 550 sékelért (~85 ezer forintrért) és 1 900 sékelért (~105 ezer forintért).

Az ultraortodoxok körében nem mindenki örül az okostelefon engedélyezésének, és az is lehet, hogy több vallási csoport továbbra is tiltja majd az újdonságot, ugyanis a Rami Levy Ovadja Joszef rabbi segítségével megkerülte az ilyen ügyekben illetékes, 2005-ben felállított szigorú kommunikációügyi rabbitanácsot, amely eddig csak olyan telefonokat fogadott el kósernek, amelyekkel még írásos üzeneteket sem lehetett küldeni.

A Rami Levynél mégis komoly sikerre számítanak, hiszen máris mintegy hétszáz előfizető jelentette be igényét az új készülékre, pedig a neves rabbi ajánlását csak a közeljövőben hozzák nyilvánosságra  -- írta az izraeli Háárec című napilap nyomán az MTI.

A bejegyzés trackback címe:

https://minuszos.blog.hu/api/trackback/id/tr495530608

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zakk (törölt) 2013.09.24. 09:54:44

Mit ér egy olyan ember hite a vallásában aki kibúvókat keres az ezredéves szabályok és hagyományok alól??? Nem tudom komolyan venni ezeket az embereket.. Igazuk van azoknak az ortodox rabbiknak akik ellenzik a piac és pénz behatolását a szent területekre. Ez a romlás kezdete.

NA YA! 2013.09.24. 12:33:15

Éljen a Júdeai Népi Felszabadítási Front, Éljen Blááájen (is)! Le a lómai megszállókkal!

Neander 2013.09.24. 12:53:16

Ez egy kicsit emlékeztet arra, hogy a keresztények böjtkor is ehetnek halat. Egyszerűen kijelentették róla valamikor a középkorban, hogy az nem hús.

Izo 2013.09.24. 14:05:35

@Zakk: " Igazuk van azoknak az ortodox rabbiknak akik ellenzik a piac és pénz behatolását a szent területekre"
Ugye ez egy vicc, hogy a zsidók ellenzik a pénz behatolását bárhova is?
Amúgy meg az PC, hogy ha azt mondom rájuk, hogy szánalmasak?
süti beállítások módosítása